Διδακτική επίσκεψη των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ στο Μουσείο Ακρόπολης και την Βουλή

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων διδακτικών επισκέψεων, τα τέσσερα τμήματα των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας, μεταβήκαμε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 στην Αθήνα και επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ακρόπολης και την Βουλή των Ελλήνων.

Μουσείο Ακρόπολης: Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου η ξενάγηση των μαθητών μας, λόγῳ του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος της όλης επίσκεψης, ήταν στοχευμένη στα πιο γνωστά εκθέματα. Αρχικά περιηγηθήκαμε στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπουδαία αναθήματα (αφιερώματα) στην θεά Αθηνά, όπως π.χ. κόρες (μαρμάρινα αγάλματα νεαρών γυναικών).

Είσοδος Μουσείου

Ακολούθως, επισκεφθήκαμε τον χώρο όπου φιλοξενούνται πέντε από τις έξι περίφημες Καρυάτιδες (αγάλματα κορών), που στήριζαν την στέγη της νότιας προεξοχής του Ερεχθείου, ναού που βρίσκεται στην Ακρόπολη. Μία κόρη αφαιρέθηκε από τον Λόρδο Έλγιν το 1801 και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.

Οι Καρυάτιδες

Οι Καρυάτιδες

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, επισκεφθήκαμε, στον 3ο όροφο του Μουσείου, την Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα γλυπτά στην Ζωφόρο, τις Μετόπες και τα Αετώματα. Επειδή ο ναός πάνω στην Ακρόπολη, κατά την διάρκεια των αιώνων που πέρασαν, έπαθε καταστροφές (πυρκαγιά τον 3ο αι. μ.Χ., ανατίναξη στις 27 Σεπτεμβρίου 1687, αφαίρεση γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν το 1802), κρίθηκε απαραίτητο από τους υπευθύνους του Μουσείου να τοποθετηθούν τα διασωθέντα τμήματα της Ζωφόρου, των Μετοπών και των Αετωμάτων του ναού σε ένα ορθογώνιο τσιμεντένιο κτήριο, που υπάρχει στο κέντρο της Αίθουσας και αναπαριστά τον ναό του Παρθενώνα, έχοντας, μάλιστα, τις ίδιες διαστάσεις με αυτόν (μήκος 69,5 μ. και πλάτος 30,9 μ.). Όσα τμήματα της Ζωφόρου και των Μετοπών βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού ή έχουν καταστραφεί, έχουν αντικατασταθεί από γύψινα αντίγραφα, ώστε ο επισκέπτης της Αίθουσας του Παρθενώνα να σχηματίζει μία, κατά το δυνατόν, ολοκληρωμένη άποψη της αρχικής κατάστασης των γλυπτών του ναού και της θέσης στην οποία βρίσκονταν. Η τοποθέτησή τους, όμως, έγινε σε χαμηλότερο ύψος από το αρχικό, για καλύτερη θέαση από τον επισκέπτη.

Μετόπες (ψηλά) και τμήμα της Ζωφόρου (στο βάθος αριστερά)

Βουλή των Ελλήνων: Μετά το πέρας της επισκέψεως στο Μουσείο, μεταβήκαμε πεζῇ στο κτήριο της Βουλής. Η ξενάγησή μας αρχικά περιελάμβανε ενημέρωση σε αίθουσα του κτηρίου από υπεύθυνη υπάλληλο της Βουλής και παράλληλη προβολή σχετικού βίντεο για την ιστορία του κτηρίου καθώς και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής.

Αίθουσα ενημερώσεως

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η οποία φιλοξενεί εκθέσεις. Από τον Νοέμβριο του 2018 φιλοξενείται η έκθεση “Ρήγας και Επανάσταση”, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 220 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα Φεραίου το 1798. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από την ξεναγό σημαντικά στοιχεία για την ζωή και το έργο του Ρήγα Φεραίου και να παρατηρήσουν από κοντά σπάνιες εκδόσεις των έργων του, χάρτες, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Αίθοιυσα “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος”

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, οδηγηθήκαμε στα Θεωρεία της Αίθουσας Συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, από όπου παρακολουθήσαμε ένα μέρος της συνεδρίασης που διεξαγόταν εκείνη την ώρα. Έτσι, οι μαθητές ήλθαν σε άμεση επαφή με τον χώρο που διεξάγονται οι συζητήσεις στην Βουλή, ψηφίζονται οι νόμοι και, γενικά, λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές όλων των πολιτών.

Η κεντρική κλίμακα της Βουλής που οδηγεί στον 1ο όροφο

Κατά την αποχώρησή μας από το κτήριο της Βουλής, μεταβήκαμε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου, κατά ευτυχή συγκυρία, παρακολουθήσαμε την αλλαγή φρουράς από τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, που φυλάσσουν νυχθημερόν το μνημείο.

Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη

Αλλαγή Φρουράς

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι οι μαθητές αποκόμισαν μία πολύτιμη εμπειρία, ερχόμενοι σε επαφή αφ΄ ενός με σπουδαία στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφ΄ ετέρου με το κέντρο αποφάσεων της σύγχρονης πολιτικής ζωής της πατρίδας μας.