Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή καθιερώθηκε το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και στόχο έχει ο εορτασμός αυτός να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες. Είναι μια ημέρα που μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογιστούμε τη δύναμη της γλώσσας μας, της γλώσσας που αποτέλεσε το θεμέλιο της φιλοσοφίας, των επιστημών, της δημοκρατίας και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Από τα ομηρικά έπη και τα έργα των αρχαίων φιλοσόφων έως τη σύγχρονη λογοτεχνία και την καθημερινή μας επικοινωνία, η ελληνική γλώσσα παραμένει ζωντανή, προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Είναι μια γλώσσα με διαχρονική επίδραση, που συνεχίζει να εμπνέει. Η ελληνική γλώσσα είναι κάτι περισσότερο από ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι η φωνή της ιστορίας μας, η έκφραση του πολιτισμού μας και η γέφυρα που μας συνδέει με το μέλλον.

Με αφορμή αυτή την ημέρα οι μαθητές της Στ ΄τάξης ετοίμασαν μια μικρή γιορτή όπου μέσα από αφηγήσεις, ποιήματα και video ανέδειξαν την αξία και τη διαχρονικότητά της στο πέρασμα των αιώνων αλλά και κατέδειξαν τη συμβολή της στις άλλες γλώσσες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών»

(Βολταίρος-  Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους)


«Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού»     (Έλεν Κέλερ- τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας )​

«Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα»
(Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε-σπουδαίος Γερμανός ποιητής)

Διάλογος του Γκαίτε με τους μαθητές του:
-Δάσκαλε τι να διαβάσουμε για να γίνουμε σοφοί όπως εσύ;
-Τους Έλληνες κλασικούς.
-Και όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασικούς τι να διαβάσουμε;
-Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.

«Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων»
(Μάρκος Τύλλιος Κικέρων-Ρωμαίος φιλόσοφος και πολιτικός) ​​

«Σχεδόν φοβάμαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η ομορφιά»
(Τζέιμς Τζόυς)

​​​​
«Αν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σε ένα σπίτι δίχως φως»
(Τζορτζ Μπέρναρντ Σω-Ιρλανδός κριτικός, δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας)​​

«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνο αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα»
(Ζακ Λακαριέρ)

«Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς»  ​
(Φρειδερίκος Σαγκρέδο – Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας)

«Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθιά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες»
(​Ερρίκος Σλήμαν – Γερμανός επιχειρηματίας και ερασιτέχνης αρχαιολόγος.)

​​«Είναι στη φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι καθαρή, ακριβής και περίπλοκη. Η ασάφεια και η έλλειψη άμεσης ενοράσεως που χαρακτηρίζει μερικές φορές τα Αγγλικά και τα Γερμανικά, είναι εντελώς ξένες προς την Ελληνική γλώσσα» ​

(Χάμφρεϋ Κίττο – Άγγλος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ)

«Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφά ελληνικά, με δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, τα ελληνικά»
( Francisco Rodriguez Adrados – Ισπανός ελληνιστής, γλωσσολόγος, μεταφραστής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών)